Veletrh starožitností Antique

Asociace starožitníků pořádá veletrh starožitností Antique dvakrát ročně – na jaře a na podzim.

Od roku 2010 se veletrh koná na Karlově náměstí v prostorách Novoměstské radnice, kde se prezentuje na šest desítek vystavovatelů z celé České republiky.

Nadcházející veletrh starožitností Antique

45. veletrh starožitností Antique – jaro 2020

• Termín konání: 23.–26. 4. 2020
  • Místo konání: výstavní síň Novoměstské radnice
  • Návštěvní hodiny:
    23.–25. 4. 2020 10.00–19.00 hod.
    26. 4. 2020 10.00–17.00 hod.
Vážení návštěvníci a příznivci veletrhu starožitností Antique, vážení vystavovatelé,
v důsledku opatření, která česká vláda přijala v souvislosti s epidemiologickou situací způsobenou šířením koronaviru, vám musíme s lítostí oznámit, že jarní termín veletrhu jsme nuceni zrušit. Nejistota panující ohledně ukončení mimořádných opatření vyhlášených vládou by nám neumožnila veletrh i doprovodný program připravit tak, jak jste všichni zvyklí.
Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte, a budeme se těšit na viděnou na podzimním veletrhu Antique, který bude již tradičně oslavou umění a starožitné krásy na Novoměstské radnici ve dnech 12.–15. listopadu 2020.

České sklářství – umění a řemeslo, kterému se klaněl svět

České sklo zažilo v dějinách minimálně tři období, kdy stálo na vrcholu a bylo předmětem obdivu celého světa. Bylo nejen vizitkou kulturní a umělecké vyspělosti českých zemí, ale také významnou ekonomickou komoditou. Na historickou tradici českého sklářství navíc dnes úspěšně navazují současní tvůrci a designéři a sklo nadále přitahuje pozornost široké veřejnosti. To všechno jsou důvody, proč Asociace starožitníků tématem 45. veletrhu Antique učinila právě starožitné sklo.

Mezi historické vrcholy českého sklářství patří bezesporu baroko, tehdy české ryté a broušené sklo napodobovali řemeslníci po celém světě, dokonce i v Benátkách. Další proslulost přinesly našemu sklářství artefakty ve stylu empíru a biedermeieru, tedy období, v němž se české sklárny orientovaly na výrobu neprůhledného barevného skla nového složení a odstínů. Potřetí pak české sklo zazářilo v období secese, kdy například česká sklárna J. Loetze v Klášterském Mlýně začala mezi prvními na světě přejímat nový design i receptury na sklovinu a v roce 1900 na světové výstavě v Paříži bylo její sklo oceněno společně se slavnou sklárnou Tifanny a Daumovým sklem.

Všechny tři historické vrcholy českého sklářství budou prezentovány v neprodejné expozici Asociace starožitníků a zastoupeny i v nabídce vystavovatelů na 45. veletrhu starožitností Antique, který se koná od 23. do 26. dubna v prostorách Novoměstské radnice v Praze.

Veletrh Antique, podzim 2019

Veletrh Antique podporuje

Logo Nadační fond AROK

Nadační fond AROK

Hlavním cílem nadačního fondu je vybudovat areál chráněného bydlení, který nabídne bezpečný domov všem skupinám pacientů s různými typy duševních poruch, stařeckých demencí a dalších duševních onemocnění. Nadační fond zároveň pomáhá blízkým a rodinným příslušníkům svých klientů, protože i oni trpí dopadem duševní nemoci a potřebují různé typy podpory.

Více informací na nadacnifondarok.cz a facebook.com/nadacnifondarok

Logo NAUTIS, z.ú.

Národní ústav pro autismus, z.ú. – NAUTIS

NAUTIS poskytuje komplexní nabídku služeb pro lidi s poruchou autistického spektra (PAS) a jejich rodiny v České republice. Je zřizovatelem integrační mateřské školy, speciálně pedagogického centra a sociálního podniku Nakladatelství PASPARTA, který zaměstnává lidi s autismem. Je členem mezinárodní organizace Autism-Europe, která sdružuje organizace aktivně se zasazující o práva lidí s PAS a jejich rodin v Evropě.

Více informací na nautis.cz a facebook.com/nautis.cz

Logo Adopce významných hrobů

Projekt Adopce významných hrobů

Smyslem projektu je patronství opuštěných a chátrajících hrobů významných osobností našich dějin.

Více naleznete na hrbitovy-adopce.cz