Antique Fair

Antique Fair is organized by Antique Dealers Association of the Czech Republic.

42nd Antique Fair – Autumn 2018

• Date: 15.–18. 11. 2018
  • Venue: Exhibition hall Novoměstská radnice
  • Opening hours:
    15.–17. 11. 2018 10.00–19.00
    18. 11. 2018 10.00–17.00

Zpráva po jarním veletrhu Antique

41. veletrh Antique připomněl blížící se výročí založení Československa

Jarní veletrh Antique si za své ústřední téma zvolil „Umění mladí republiky“. Asociace starožitníků tak chtěla připomenout umělce, umělecké směry a motivy, které se úzce pojí s počátky samostatného Československa a s první republikou, a zdůraznit, že k utváření identity nového státu Čechů a Slováků přispěli také mnozí umělci, ať už konkrétními počiny nebo tím, že svou vlast reprezentovali svými pracemi navenek.

Asociace přispěla k tomuto tématu i svou vlastní expozicí mincí a bankovek první republiky, na jejichž výtvarném pojetí se podíleli přední čeští výtvarníci, jako byli Mucha, Gutfreund nebo Švabinský. Dobového ducha připomněla také expozice „Prvorepublikový salon“, kde v kulisách dobového nábytku, doplňků, ale i oděvů probíhala převážná část doprovodného programu veletrhu, především přednášky a besedy.

Mimořádným počinem bylo představení sbírky keramiky z Vranovské vsi, kterou shromáždil MUDr. Hořava a na veletrhu ji prezentoval spolu s katalogem produkce z dílny pozoruhodné, ale dosud málo známé firmy Wranitzky.

Hlavní cenu odborné veletržní komise získala na tomto veletrhu expozice společnosti AAA – Antikvity Art Aukce. Komise ocenila vyváženost a kvalitu exponátů v čele s vynikajícím portrétem paní Osuské od Jana Zrzavého, kterému se přezdívá „Československá Mona Lisa“. Obraz je považován za jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší neoklasicistní portrét na světě a zároveň byl nejdražším exponátem veletrhu. Uznání za nejlepší expozici získal vystavovatel Antiques Petr Strnad z Červeného Kostelce. Kromě toho byla již tradičně udělena také cena prezidenta Asociace starožitníků. Tu letos získal olej na plátně s názvem „Švadlena“ od Františka Muziky z roku 1921, který na veletrh přivezla společnost Arthouse Hejtmánek galerie a aukční dům.

Příští, již 42. veletrh Antique se uskuteční od 15. do 18. listopadu 2018, opět v prostorách Novoměstské radnice v Praze.

Na jarním 41. veletrhu starožitností Antique byly uděleny tyto ceny

Hlavní cena odborné veletržní komise

Ocenění za nejlepší expozici pro vyváženost a kvalitu exponátů v čele s vynikajícím obrazem „Československá Mona Lisa – portrét paní Osuské“ od Jana Zrzavého.
AAA – Antikvity Art Aukce, s.r.o.

Cena prezidenta Asociace starožitníků

„Švadlena“, František Muzika, 1921, olej na plátně 71×55 cm.
Atrhouse Hejtmánek galerie a aukční dům s.r.o.

Uznání za nejlepší expozici

Antiques Petr Strnad