Antique Fair

Antique Fair is organized by Antique Dealers Association of the Czech Republic.

43rd Antique Fair – Spring 2019

• Date: 11.–14. 4. 2019
  • Venue: Exhibition hall Novoměstská radnice
  • Opening hours:
    11.–13. 4. 2019 10.00–19.00
    14. 4. 2019 10.00–17.00

Zpráva po podzimním veletrhu Antique

Podzimní Antique završil 25 let konání veletrhů starožitností v ČR a sledoval proměny československého designu.

Podzimní, již 42. veletrh Antique završil čtvrtstoletí konání této v rámci České republiky ojedinělé akce. Asociace starožitníků si tuto skutečnost připomněla mimo jiné vydáním pamětní medaile dle návrhu akademického sochaře Vladimíra Oppla. Ústředním tématem veletrhu byly proměny československého designu v uplynulých 100 letech a jednalo se tedy o reflexi stého výročí založení Československa, které jsme si připomínali krátce před začátkem veletrhu.

Veletrh navštívilo během čtyř dnů zhruba osm tisíc lidí, kteří vybírali z nabídky téměř sedmdesáti vystavovatelů. Jako obvykle se na veletrhu objevilo i několik mimořádných děl, mezi nimi například konvolut kreseb Jana Zrzavého v expozici AAA - Antikvity Art Aukce. Na některá pozoruhodná díla upozornila také ocenění odborné veletržní komise. Ta udělila hlavní cenu starožitnictví Antique Křižovnická za exponát Žena v modrých šatech signovaný 1924, William Malherbe (1884–1955). Jako nejlepší expozici vyhodnotila komise expozici Starožitnosti Michal Jankovský. Cenu prezidenta Asociace si odnesla Informelní kompozice Jana Koblasy (1932–2017), signováno K…65 (kombinovaná technika na plátně 150×150 cm), kterou na veletrh přivezl ostravský vystavovatel Starožitnosti Baltazar.

V průběhu konání veletrhu probíhala mezi vystavovateli i návštěvníky již tradiční dobročinná sbírka ve prospěch společnosti Nautis, která se věnuje všestranné pomoci lidem trpícím autismem a jejich rodinám. Děkujeme všem, kdo aktivity Nautisu jakoukoliv formou podpořili.

Ve dnech 11. až 14. dubna 2019 se o pět v prostorách Novoměstské radnice bude konat 43. veletrh Antique. Již nyní vás na něj srdečně zveme.

Na podzimním 42. veletrhu starožitností Antique byly uděleny tyto ceny

Hlavní cena odborné veletržní komise

„Žena v modrých šatech“, sign. 1924, William Malherbe (1884–1955)
Antique Křížovnická - Josef Salmon, Praha

Cena prezidenta Asociace starožitníků

„Informelní kompozice“, Jan Koblasa (1932–2017), signováno K…65, kombinovaná technika na plátně.
Starožitnosti Baltazar, Ostrava

Uznání za nejlepší expozici